Dzisiaj przepis na tradycyjne naleśniki - krokiety, ale po brzegi wypełnione pysznym kartoflanym farszem. Pyszota!
składniki:
- 2 szt jajek
- 200 g przesianej mąki
- 200 ml mleka
- 125 ml wody
- Szczypta soli
- Odrobina bułki tartej
- 6 szt ziemniaków
- 4 łyżki suszonych grzybów
- 2 szt cebuli
- Szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki masła
przyrządzanie:
- Wymieszaj dokładnie 1 jajko, mąkę, wodę i mleko i smaż cienkie naleśniki na blady kolor.
- Każdy naleśnik napełnij ziemniaczanym farszem i zawiń w rulonik.
- Czas na panierowanie: zanurz naleśnika w rozmąconym jajku i posyp dokładnie bułką tartą.
- Smaż naleśniki na maśle klarowanym do momentu, aż będą złociste.
NADZIENIE
- Grzyby zalej wrzątkiem i po kilku minutach, gdy zrobią się miękkie, odsącz je i drobno posiekaj.
- Podsmaż na rumiany kolor poszatkowaną w kostkę cebulkę. Kiedy cebulka będzie już złocista, dodaj do niej grzyby i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części, następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dodaj masło i zacznij ugniatać ziemniaki. Dodaj przygotowaną cebulkę z grzybami i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak przygotowany farsz jest gotowy i możesz nim posmarować naleśniki.