Jest słodka, mocna, ma przyjemny aromat i bardzo łatwo ją przygotujesz w domowym zaciszu. Nalewka z pomarańczy.

składniki:
- 1/2 litra spirytusu
- kilka goździków
- Dojrzała pomarańcza
- Gwiazdka anyżu
- 25 dag cukru
przyrządzanie:
- Zagotuj szklankę wody z 15 dag cukru.
- Do gorącego syropu dodaj spirytus.
- Pomarańczę sparzyć, wyszorować, wbić w skórkę kilka goździków, włożyć do szklanego słoja.
- Dodać pozostałą część cukru, gwiazdkę anyżu, zalać syropem alkoholowym.
- Słój zamknąć, odstawić na 4 dni w ciemne miejsce.
- Po tym czasie płyn zlać, przecedzić przez bibułę lub gazę i wlać do docelowej butelki.
- Powinna dojrzewać jeszcze 4 miesiące. Wtedy oddaje cały aromat.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














