Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Niu rou mian (tang mian) makaron w ostrej zupie z wołowiną

Jest to znakomita, rozgrzewajaca potrawa na zimowy obiad. Dodatek szpinaku czyni danie nie tylko wyjątkowo smacznym, ale również bardzo zdrowym. Jest to przepis z książki Jacka Wana "TAO SMAKU" (wydawnictwo Buchmann). Spróbuj koniecznie! TAO

liczba porcji: 4 0s0by

składniki:

  • wołowina (pokrojona w kostkę) 500 g
  • makaron chiński suszony 150 g
  • por (pokrojony w słupki) 100g
  • świeży szpinak 250 g
  • świeży imbir (siekany) 1 łyżeczka
  • czosnek (siekany) 3–4 ząbki
  • świeża papryka chili (siekana) 2 szt.
  • sos sojowy 2 łyżki
  • wywar z kurczaka 3 szklanki
  • sos hoisin 1½ łyżki
  • anyż gwiazdkowy 1 szt.
  • cynamon ½  laski
  • skórka z 1 pomarańczy (pokrojona w cienkie paski)
  • woda 3 szklanki
  • olej roślinny ½ łyżki
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • szczypiorek (siekany) ½ pęczka

przyrządzanie:

  • Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody, dodać sos sojowy, sos hoisin, anyż, cynamon, skórkę pomarańczy i gotować 5–10 min na wolnym ogniu.
  • W drugim garnku podgrzać olej roślinny, dodać imbir, czosnek, paprykę chili i por.
  • Podsmażać ok. 10 s, do ulotnienia się aromatu. Następnie wlać do garnka wywar z kurczaka i zagotować.
  • Dodać mięso, wlać zawartość pierwszego garnka i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem do zmięknięcia mięsa (ok. 1,5–2 godz.). Pod koniec gotowania wrzucić do zupy szpinak na ok. 2 min.
  • W oddzielnym garnku ugotować makaron.
  • Rozłożyć makaron, mięso oraz szpinak do miseczek i zalać zupą. Podawać na gorąco, posypany posiekanym szczypiorkiem, z kilkoma kroplami oleju sezamowego.