Oto 5 najczęściej powtarzanych mitów na temat soków. Najwyższy czas je obalić!
Mamy świadomość, że soki, jako produkty powstające z warzyw i owoców zawierają pochodzące z nich witaminy oraz inne, cenne składniki odżywcze. Jednocześnie na temat soków wciąż krąży wiele fałszywych przekonań. Wynikają one przede wszystkim z nieznajomości przepisów prawa, jakimi objęta jest produkcja soków, a także z nieznajomości samego procesu ich powstawania. Straszymy się nawzajem zawartością konserwantów, „bombą cukrową” czy rozcieńczanym skoncentrowanym sokiem. W efekcie, zagubieni w gąszczu sprzecznych informacji nadal nie wiemy, co jest prawdą, a co tylko powtarzanym uparcie o sokach mitem.
Wiele razy powtarzana nieprawdziwa informacja w końcu zaczyna być uznawana za prawdę. Tak właśnie jest w przypadku 5 najpopularniejszych mitów, jakie krążą o sokach. Niewiele osób zadaje sobie trud weryfikacji tych fałszywych informacji. Z kolei uparcie powtarzane mogą wyrządzić dużo szkody, ponieważ zaczynamy pomijać w naszej codziennej diecie produkty, które stanowią cenne źródło witamin i składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.
MIT 1. Soki owocowe są dosładzane, a przez to wysokokaloryczne.
NIEPRAWDA! Zgodnie z prawem producentów soków obowiązuje zakaz dosładzania w jakikolwiek sposób soków owocowych, pomidorowych i 100% soków warzywnych. „W jakikolwiek”, czyli zarówno cukrami prostymi (glukoza, fruktoza), ale również sacharozą (cukier biały) czy też syropem glukozowo – fruktozowym. Nie wolno również do wszystkich soków dodawać słodzików (substancji słodzących), w tym również tych naturalnego pochodzenia, np. glikozydów stewiolowych, czyli tzw. stewii. Gdyby producent to zrobił, złamałby prawo. Jedynie niewielkie ilości cukrów i innych naturalnych przypraw (np. ziół) mogą być dodane do soków warzywnych i owocowo-warzywnych, aby poprawić ich walory smakowe. Warto też znać różnicę pomiędzy tabelą wartości odżywczych, a listą składników produktu, które są często mylone. Cukier, jaki widzimy na opakowaniu w tabeli wartości odżywczych np. soku owocowego, to ten sam naturalny cukier i w tej samej ilości, jaki znajdował się w owocach, a nie cukier dodany przez producenta. Nie znajdziemy go więc już na liście składników z jakich sok powstał. Tymczasem o kaloryczność posądzane są najczęściej właśnie soki owocowe, które mają zaledwie ok. 40 – 50 kcal w 100 ml. Wartość kaloryczna soków warzywnych jest jeszcze niższa – poniżej 40 kcal w 100 ml. Tak naprawdę wartość kaloryczna soków jest zbliżona do wartości warzyw i owoców, z których te soki powstały. I tak na przykład 100 g jabłek to ok. 45 kcal, a 100 ml soku jabłkowego to również ok. 45 kcal. Zalecenia specjalistów ds. żywienia mówią o piciu jednej szklanki soku dziennie, czyli ok. 200 ml. Tak więc, podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów spożywczych, zachowajmy umiar, bądźmy aktywni fizycznie, a nie będziemy musieli martwić się o naszą sylwetkę.