
Nalewka o głębokim, brunatnym kolorze - ma świetny smak i doskonale pomaga w przypadku problemów trawiennych
składniki:
1/2 kg zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich
kawałek kory cynamonu
10 goździków
5 migdałów
1 litr spirytusu
1/2 kg cukru
przyrządzanie:
Zielone, niedojrzałe orzechy włoskie (zbierane w lipcu) pokrojone w ćwiartki wrzucić do słoja. Dodać kawałek kory cynamonu, goździki, migdały i zalać spirytusem oraz 1/4 l wody. Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Następnie nalewkę przefiltorwać, dodać wystudzony syrop przygotowany z 1/4 l wody i 1/2 kg cukru. Szczelnie zamknąć i odstawić na rok.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













