Pasta ze słonecznika plus papryka. Idealna do kanapek, zamiast masła.
składniki:
- 250 g pestek słonecznika łuskanych
- 2 ząbki czosnku
- 2 pieczone papryki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- zależnie od upodobań smakowych od 1 łyżeczki do 3 łyżeczek ostrej papryki wędzonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 ml oleju słonecznikowego
- 10-50 ml wody zależnie od konsystencji lub najlepiej wody z pieczonej papryki
- 1/2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki soli
przyrządzanie:
- Pestki płuczę na sicie. Zalewam przegotowaną zimną wodą lub wodą mineralną i odstawiam na 3 godziny, aby napęczniały. Odlewam wodę na sicie.
- Do malaksera kielichowego lub miski wkładam pestki ze słonecznika, pieczoną i obraną ze skórki papryki, sok z cytryny, wodę (opcjonalnie na końcu) i olej. Zaczynam miksowanie. Miksuję kilka minut, aż masa stanie się gładka. Na koniec dodaję sól, ksylitol i paprykę w proszku. Na tym etapie można regulować ostrość pasty. Miksuję kilka chwil tak, aby masa się dokładanie wymieszała.
- Pastę ze słonecznika z papryką przekładam w słoiki i trzymam w lodówce.