Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy

Zdrowy pasztecik z kaszy jaglanej i soczewicy. Dla całej rodziny, typowy dla wegetarian choć smakuje każdemu.    [caption id="attachment_206113" align="aligncenter" width="1000"] Homemade DIY natural tasty pate made of green lentil, and pumpkin seeds on a table[/caption]

składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka czerwonej soczewicy 0.5 kg marchewki 2 spore cebule 2 łyżki oleju 1 kostka lub 2 łyżeczki bulionu jarzynowego dobrej jakości 2 liście laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 2 jajka z chowu wolnowybiegowego lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego wrzątkiem 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 4 łyżki otrąb gryczanych 4 łyżki słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki niełuskanego sezamu

przyrządzanie:

Kaszę jaglaną parzymy, soczewicę dokładnie płuczemy. Przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą do przykrycia składników. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Zbieramy pianę, która się zbierze na górze. Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem, aż składniki będą miękkie, ok. 30 minut. Odcedzamy, usuwamy liście laurowe i ziele angielskie.

Gdy kasza i soczewica się gotują obieramy marchewkę i trzemy na drobnych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Cebulę drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebule, dodajemy marchewkę, smażymy chwilę aż zrobi się lekko przezroczysta.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Keksówkę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.

Kaszę i soczewicę mielimy w robocie kuchennym na gładką masę. Dodajemy usmażoną marchewkę i cebulę oraz wszystkie pestki, nasiona, otręby, wszystkie przyprawy i jajka. Dokładnie wszystko mieszamy, ewentualnie solimy.

Przekładamy do foremki, wygładzamy. Pieczemy ok. 60 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy w foremce do całkowitego ostudzenia.