Pasztet domowy, z wykorzystaniem warzyw z rosołu. Zdrowo i nietypowo czyli tak jak lubimy najbardziej!
składniki:
- około pół kilo warzyw z rosołu
- 1 szklanka fasoli
- 2 szklanki ryżu
- 4 cebule
- 4 ziemniaki
- 1,5 szklanki bułki tartej
- ulubione przyprawy
przyrządzanie:
Z rosołu wybierz warzywa i odcedź je na sitku, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Ryż, fasolę ugotuj do miękkości. Obierz cebulę i czosnek, a następnie zeszklij je na oliwie. Ziemniaki ugotuj. Odstaw.
Zmiel w maszynce ugotowany ryż, fasolę, ziemniaki, dodaj do tego przypraw, które lubisz. Możesz sypnąć nieco zieleniny, świeżego koperku, pietruszki. Połącz wszystkie składniki razem. Dodaj bułkę tartą. Porządnie- najlepiej rękoma wymieszaj wszytko na jednolita masę.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Umieść w nim naczynie- blaszkę z wodą.
Przygotuj sobie formę do zapiekania pasztetu. Wysmaruj ją oliwą. Włóż do niej masę.
Piecz około 1,5 h.