Doskonała potrawa na niedzielny obiad. Poleam gorąco i życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1,5 kg.wołowiny
- 2 marchewki
- 1 cebula
- pół selera
- 1 kalarepka
- 5 dag.masła
- 1 pomidor
- liść laurowy
- 100 ml. czerwonego wina
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pomidora sparzyć i zdjać skórkę. Mięso opłukać, obłożyć warzywami, zalać winem i odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso oczyścić z warzyw i obsmażyć na maśle. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać wino, masło ze smażenia,dodać warzywa, pomidora, liść laurowy, oprószyć solą i pieprzem. Naczynie przykryć i dusić w piekarniku w temp.180 stopni przez 3 godziny. Uduszone mięso pokroic na plastry a warzywa z sosem przetrzeć przez sito i polać nimi pieczeń. Podawać z ugotowanymi warzywami i ziemniakami. Pod koniec duszenia można pieczeń obsypać utartym chlebem razowym, który zagęści sos.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













