Pieczone warzywa to dobra alternatywa na obiad, przekąskę czy kolację dla tych, którzy nie jedzą mięsa albo dbają o sylwetkę. Zastąpią ciepły posiłek, dodadzą energii i nie wpłyną negatywnie na naszą sylwetkę. A bakłażany polecamy szczególnie! Są smaczne i są źródłem cennych składników spożywczych.
składniki:
- 1 bakłażan
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- opcjonalnie: kawałeczek posiekanej ostrej papryczki lub 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oliwy extra vergine
przyrządzanie:
- Bakłażana pokroić na grube plastry ok. 1 cm grubości, doprawić z dwóch stron solą, pieprzem, natrzeć startym czosnkiem, posypać oregano i opcjonalnie papryczką chili. Posmarować oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnią moc. Wstawić blaszkę do piekarnika na górną półkę i zapiekać przez 6-7 minut aż bakłażan lekko zbrązowieje. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie (również 6-7 minut). Jeśli nie mamy funkcji grilla w piekarniku ustawiamy 200 stopni C i pieczemy na górnej półce piekarnika po ok. 6-7 minut z każdej strony.