Leszcz w towarzystwie ziół jest bardzo aromatyczny i delikatny. Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
składniki:
- Leszcze 1 kg - 1,5 kg
- 1 duża cytryna
- 3 ząbki czosnku
- świeże zioła (tymianek, bazylia, rozmaryn)
- listek laurowy
- świeżo mielony czarny pieprz
przyrządzanie:
- Rybę myjemy i osuszamy
- Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i prószymy solą.
- Do środka ryby wkładamy świeże zioła.
- Przez praskę przeciskamy czosnek, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i zioła (moga być suszone).
- Rybę smarujemy przygotowaną marynatą.
- Leszcza wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
ZOBACZ: Pieczone nadziewane pomidory z pesto