Prosty przepis na aromatyczne pierniczki. Po upieczeniu ozdabiamy je posypką, lukrem, czekoladą lub pisakami jadalnymi. Polecamy przygotowywać je wspólnie z Waszymi dziećmi – będzie to wspaniała zabawa o edukacyjnym charakterze.
Składniki:
- 1.5 kg mąki pszennej,
- 25 dag masła,
- 2 szklanki miodu,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki kakao,
- 3 paczki przyprawy korzennej,
- 1.5 szklanki cukru,
- 6 jaj,
- goździki, suchy imbir
Przygotowanie:
- Kostkę masła i dwie szklanki miodu rozpuszczamy, podgrzewając i ciągle mieszając. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
- Mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną skruszonymi goździkami, imbirem i kakao mieszamy w dość dużej misie.
- Obok ubijamy jaja z cukrem i dodajemy do misy. Wlewamy także przechłodzone roztopione masło z miodem.
- Całość wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej substancji o konsystencji plasteliny. W razie potrzeby dodajemy mąki.
- Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na noc – niech przyprawy oddają swój aromat.
- Następnego dnia ciasto wałkujemy na stolnicy i wyciskamy świąteczne kształty (w przypadku braku foremek mogą to być okrągłe krawędzie szklanki). Pierniczki mogą mieć grubość do około 1 cm.
- Kładziemy na blasze i pieczemy przez ok. 10 minut.
Upieczone pierniczki możemy ozdabiać na różne sposoby – lukrem, posypkami, itd.