Ciekawy pomysł na pierogi- warto wypróbować.
składniki:
Farsz
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g suszonych grzybów
- czerwona cebula
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- por
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki cukru
- 2 szkl. mąki pszennej
- szkl. mleka
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Kaszę ugotuj. Grzyby mocz w przegotowanej wodzie co najmniej dwie godziny. Potem odsącz je i pokrój w drobna kostkę, tak samo jak cebulę. Zeszklij ja na oleju, dodaj grzyby i smaż jeszcze chwilę mieszając.
- Przełóż do naczynia dopraw sola i pieprzem.
- Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dolewając wrzące mleko, zagnieć ciasto. Wyrabiaj je do momentu, aż przestanie się kleić do rąk i stanie się elastyczne.
- Ciasto podziel na 3 części i każdą rozwałkuj na posypanym mąką blacie na placek o grubości 4 mm.
- Za pomocą okrągłej metalowej foremki lub filiżanki wykrój z ciasta krążki. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi ciasta.
- Do dużego garnka wlej wodę, posól ją i gdy zacznie wrzeć, wkładaj partiami pierogi. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
- Posyp pierogi pokrojonym w plasterki porem, podsmażonym na maśle z cukrem.