Ciekawy pomysł na pierogi- warto wypróbować.
składniki: 
Farsz
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g suszonych grzybów
- czerwona cebula
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- por
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki cukru
- 2 szkl. mąki pszennej
- szkl. mleka
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Kaszę ugotuj. Grzyby mocz w przegotowanej wodzie co najmniej dwie godziny. Potem odsącz je i pokrój w drobna kostkę, tak samo jak cebulę. Zeszklij ja na oleju, dodaj grzyby i smaż jeszcze chwilę mieszając.
- Przełóż do naczynia dopraw sola i pieprzem.
- Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dolewając wrzące mleko, zagnieć ciasto. Wyrabiaj je do momentu, aż przestanie się kleić do rąk i stanie się elastyczne.
- Ciasto podziel na 3 części i każdą rozwałkuj na posypanym mąką blacie na placek o grubości 4 mm.
- Za pomocą okrągłej metalowej foremki lub filiżanki wykrój z ciasta krążki. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi ciasta.
- Do dużego garnka wlej wodę, posól ją i gdy zacznie wrzeć, wkładaj partiami pierogi. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
- Posyp pierogi pokrojonym w plasterki porem, podsmażonym na maśle z cukrem.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














