- 5 dag drożdży
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki soli
- 1 kg mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1/2 litra mleka
- 2-3 serki mozzarella
- 2-3 pomidory
- zioła prowansalskie, oregano
Zaczyn: Ciepłe mleko wlać do miski, dodać sól, cukier, drożdże, odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Po tym czasie do zaczynu dodać jajko i wsypać mąkę jednocześnie ugniatając ciasto ręką.
Kiedy ciasto będzie miało jednolita konsystencję ugniatać jeszcze przez 15 min, dodać olej, zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 60 min).
Po wyrośnięciu uformować odpowiedni placek nałożyć pokrojony w plasterki ser mozzarella, posypać ziołami, ułożyć plastry pomidorów i ponownie ułożyć ser mozzarella.
Piec w temp 220 st przez 15 min.
Pozostałą część ciasta można zamrozić.