Szukasz pomysłu na szybką i oryginalną przekąskę? Pizzerinki są stworzone wprost dla Ciebie. Nadają się na śniadanie, jako przekąska czy poczęstunek, gdy przyjdą niespodziewani goście. Jedno jest pewne - zasmakują każdemu!
czas: 20 minut
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- plasterki wędliny lub boczku
- pokrojony w kosteczkę lub starty na tarce ser żółty
- przyprawa do pizzy
- oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- szpinak
przyrządzanie:
- Ciasto rozwijamy (dla smaku można cieniutko posmarować koncentratem pomidorowym), posypujemy przyprawami.
- Delikatnie rozkładamy po cieście pokrojoną w kostkę wędlinę i ser.
- Dodajemy szpinak (najlepiej świeże liście).
- Dłuższy bok zwijamy w rulon i kroimy na mniej więcej 1,5 cm paski.
- Pizzerinki kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w 180 *C, do momentu aż będą zarumienione (około 15-20 minut).