Odświeżamy nasze stare przepisy i sprawdzamy, które z nich są sprawdzone, najlepsze i pewne. Oto kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską - Placuszki z mięsa białej ryby z orientalnymi przyprawami. Serwować je można z sosem z orzeszków ziemnych, mleka kokosowego i chilli.
składniki:
- 800 g filetów z morskiej ryby
- 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 białka jaja
- 6 łyżek posiekanej kolendry
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia Sos:
- małe czerwone chilli
- 2 łyżki jasengo sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła orzechowego
- 8 łyżek mleka kokosowego
przyrządzanie:
- Filet z ryby razem z pastą curry, sokiem z limonki, czosnkiem, białkiem, sosem rybnym, kolendrą wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Z pasty ulepić niewielkie kulki, rozpłaszczyć je na placuszki.
- Przygotować sos: pozbawioną pestek chilli drobno posiekać. Podsmażyć w niewielkim rondelku, dodać masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, mleko kokosowe, cukier i chwilę podgrzewać.
- Rozgrzać olej, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z sosem z orzeszków i mleka kokosowego.