Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół/ Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej/ Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół) nam nie grozi. Pomidory możemy jeść przez cały rok. Ale tylko teraz mają one taki smak, że aż grzech nie zgrzeszyć
Szalejmy więc i nie żałujmy sobie. Po tym jak zaspokoimy pierwsze łakomstwo, gryząc łapczywie pięknego, jędrnego, soczystego i świeżego pomidora zacznijmy kombinować. Ale też nie za bardzo, by nie popsuć zabawy. Ot, na przykład zróbmy sobie CAPRESE, które jest dobre na każdą porę dnia i nocy. A potem przenieśmy się z Włoch na wschód, by przypomnieć sobie jak cudownie o tej porze roku pieści kubki smakowe SAŁATKA GRECKA. Na grilla wrzućmy POMIDORY FASZEROWANE FETĄ. A zaraz po nich podajmy SAŁATKĘ MEKSYKAŃSKĄ, SAŁATKĘ Z AWOKADO I MOZZARELLI albo RUKOLĘ Z CAMEMBERTEM I POMIDORAMI.
Gdy przy kieliszku czerwonego wina zaczniemy celebrować wieczór, zaserwujmy sobie BRUSCHETTTĘ Z POMIDORAMI albo ROLADĘ Z CUKINIĄ I POMIDORAMI.
I spieszmy się jeść pyszne pomidory, bo tak szybko odchodzą…