Quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. My dziś jednak proponujemy jego mini odmianę, podaną z caprese i kanapkami.
składniki:
500 ml śmietany
3 jajka
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz do smaku
1 szczypta gałki muszkatołowej
przyrządzanie:
1. Do wypieku mini quiche używamy formy na muffinki.
2. Smarujemy ją oliwą.
3. Śmietanę mieszamy z jajkami, żółtkami, solą, pieprzem i gałką.
4. Masę wlewamy do formy na muffiny.
5. Pieczemy mini quiche w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 10.
6. Podajemy z caprese i świeżym chlebem – idealny pomysł na śniadanie!