Amerykanie uwielbiają słodkie śniadania. Bardzo często rano przygotowują pankejki. Podają je z syropem klonowym, bitą śmietaną i owocami. To prawdziwa bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas warto pozwolić sobie na takie szaleństwo.
składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
przyrządzanie:
- Przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy sól i proszek do pieczenia.
- Dodajemy mleko, jajko i stopione masło. Miksujemy na gładką masę.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy na nie ciasto. Pankejki powinny być okrągłe, dosyć grube. Smażymy po dwóch stronach, aż się zarumienią.
- Podajemy gorące. Możemy zrobić z nich piramidę. Dodajemy sosy, owoce i wszystko, na co tylko mamy ochotę!
ZOBACZ TEŻ: PRZEPIS NA DOMOWĄ GRANOLĘ