Amerykanie uwielbiają słodkie śniadania. Bardzo często rano przygotowują pankejki. Podają je z syropem klonowym, bitą śmietaną i owocami. To prawdziwa bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas warto pozwolić sobie na takie szaleństwo.

składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
przyrządzanie:
- Przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy sól i proszek do pieczenia.
- Dodajemy mleko, jajko i stopione masło. Miksujemy na gładką masę.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy na nie ciasto. Pankejki powinny być okrągłe, dosyć grube. Smażymy po dwóch stronach, aż się zarumienią.
- Podajemy gorące. Możemy zrobić z nich piramidę. Dodajemy sosy, owoce i wszystko, na co tylko mamy ochotę!
ZOBACZ TEŻ: PRZEPIS NA DOMOWĄ GRANOLĘ
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













