Niesamowicie pyszne tiramisu, pachnące kawą, jest ulubionym deserem Włochów, którzy delektują się nim podczas drugiego śniadania. Zobacz jak zrobić prawdziwie włoskie tiramisu!
składniki:
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- ser mascarpone 500 g
- śmietanka 30% 500 ml
- pól szklanki zaparzonej mocnej kawy
- 100 ml amaretto
- Biszkopty
- 1 tabliczka czekolady
- kakao
przyrządzanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawaj ser mascarpone.
- W osobnym naczyniu ubij śmietanę i połącz z masą.
- Biszkopty lekko zamocz w kawie i alkoholu.
- Czekoladę zetrzyj na tace.
- Przygotuj pucharki. Układaj w nich warstwę BISZKOPT – MASA – KAKAO – MASA
- Deser odstaw do lodówki, przynajmniej na 3 godziny.
- Przed podaniem posyp czekoladą.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Krem czekoladowo-orzewchowy