Super zdrowa, fit sałatka z kuskusem, granatem i całą załogą pysznych dodatków. Wypróbujcie!
składniki:
2 szklanki kuskusu
2 szklanki wrzącej wody
2 łyżeczki soli
6 szalotek (można zamienić na 4-6 dymek lub 1 cebulę cukrową)
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki posiekanych świeżych liści mięty
1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
1 szklanka pestek granata (ok. 1 spory owoc)
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
świeżo zmielony czarny pieprz
przyrządzanie:
- Wsyp kaszę kuskus do miski, wymieszaj z solą i zalej wrzącą wodą. Całość przykryj talerzem i zostaw na ok. 15 minut.
- Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw do napęcznienia.
- W tym czasie posiekaj drobno szalotki, natkę pietruszki oraz mięty. Obierz granata i delikatnie wyjmij pestki.
- Odcedź rodzynki i pozostaw na sitku, żeby dobrze ociekły z wody.
- Po upływie 15 minut sprawdź czy kuskus wchłonął całą wodę, jeśli tak to jest gotowy. Delikatnie rozdziel go widelcem.
- Do kuskusu dodaj szalotkę, natkę pietruszki, miętę, rodzynki, pestki granata. Dopraw sokiem z cytryny, oliwą i pieprzem. Wszystko wymieszaj, ale rób to w miarę delikatnie, żeby nie zgnieść granata.