Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Super zdrowa, fit sałatka z kuskusem, granatem i całą załogą pysznych dodatków. Wypróbujcie! 

składniki:
2 szklanki kuskusu 2 szklanki wrzącej wody 2 łyżeczki soli 6 szalotek (można zamienić na 4-6 dymek lub 1 cebulę cukrową) 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści mięty 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich 1 szklanka pestek granata (ok. 1 spory owoc) sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy świeżo zmielony czarny pieprz

przyrządzanie:

  1. Wsyp kaszę kuskus do miski, wymieszaj z solą i zalej wrzącą wodą. Całość przykryj talerzem i zostaw na ok. 15 minut.
  2. Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw do napęcznienia.
  3. W tym czasie posiekaj drobno szalotki, natkę pietruszki oraz mięty. Obierz granata i delikatnie wyjmij pestki.
  4. Odcedź rodzynki i pozostaw na sitku, żeby dobrze ociekły z wody.
  5. Po upływie 15 minut sprawdź czy kuskus wchłonął całą wodę, jeśli tak to jest gotowy. Delikatnie rozdziel go widelcem.
  6. Do kuskusu dodaj szalotkę, natkę pietruszki, miętę, rodzynki, pestki granata. Dopraw sokiem z cytryny, oliwą i pieprzem. Wszystko wymieszaj, ale rób to w miarę delikatnie, żeby nie zgnieść granata.