Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Super zdrowa, fit sałatka z kuskusem, granatem i całą załogą pysznych dodatków. Wypróbujcie! 

składniki:
2 szklanki kuskusu 2 szklanki wrzącej wody 2 łyżeczki soli 6 szalotek (można zamienić na 4-6 dymek lub 1 cebulę cukrową) 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści mięty 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich 1 szklanka pestek granata (ok. 1 spory owoc) sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy świeżo zmielony czarny pieprz

przyrządzanie:

  1. Wsyp kaszę kuskus do miski, wymieszaj z solą i zalej wrzącą wodą. Całość przykryj talerzem i zostaw na ok. 15 minut.
  2. Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw do napęcznienia.
  3. W tym czasie posiekaj drobno szalotki, natkę pietruszki oraz mięty. Obierz granata i delikatnie wyjmij pestki.
  4. Odcedź rodzynki i pozostaw na sitku, żeby dobrze ociekły z wody.
  5. Po upływie 15 minut sprawdź czy kuskus wchłonął całą wodę, jeśli tak to jest gotowy. Delikatnie rozdziel go widelcem.
  6. Do kuskusu dodaj szalotkę, natkę pietruszki, miętę, rodzynki, pestki granata. Dopraw sokiem z cytryny, oliwą i pieprzem. Wszystko wymieszaj, ale rób to w miarę delikatnie, żeby nie zgnieść granata.