Pyszny rozpływający się w ustach wegański mus chia snickers. Przepis na ten deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, najlepiej kiedy mus przygotujesz dzień wcześniej, aby nasiona chia zdążyły napęcznieć.
składniki:
Składniki na pudding:
- 6 łyżek nasion chia
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli morskiej
- 10 suszonych daktyli ( namoczonych wcześniej w wodzie około 20 minut)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 6 łyżek mleka sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta soli morskiej
- 1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
- 5 kostek gorzkiej wegańskiej czekolady
przyrządzanie:
- Przygotowuję mus: W misce łącze ze sobą: nasiona chia, mleko,kakao, syrop klonowy,ekstrakt waniliowy, szczyptę soli całość dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki. Mus przelewam do mniejszych szklanek ( 3-4 porcje) Pudding zostawiam na minimum 4 godziny w lodówce, najlepiej zostawić na całą noc.
- Następnie przygotowuję karmel: W robocie kuchennym łącze ze sobą namoczone wcześniej daktyle, mleko, masło orzechowe, syrop klonowy,ekstrakt waniliowy, szczyptę soli. Całość miksuję na prawie gładki krem. Następnie dodaję posiekane orzechy i czekoladę i łączę.
- Kiedy pudding jest gotowy na wierzch kładę po 1 łyżce karmelu, posypuję orzeszkami i czekoladą.
uwagi:
Przepis i piękne zdjęcia pochodzą z bloga KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>KLIK>>>>>>>>>