Odświeżamy stare przepisy z naszego portalu! Raz jeszcze przetestowaliśmy przepis sprzed dziesięciu lat i potwierdzamy - ten krem z jarzyn jest przepyszny!
składniki:
- 100 g zielonego groszku
- 2 marchewki
- 1 kalarepka
- ½ kalafiora
- ½ selera
- 1 pietruszka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka pokrojonej
- natki pietruszki
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Marchewki, kalarepkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać, zalać 1,5 l wody, dodać podzielony na różyczki kalafior, opłukany zielony groszek i osolić. Gotować 30 minut.
- Usunąć seler i pietruszkę, pozostałe warzywa zmiksować z wywarem.
- Mąkę przesmażyć na 1 łyżce masła. Rozprowadzić 200 ml zupy, połączyć z pozostałą zupą. Gotować 5 minut mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę, pozostałe masło i podawać z lanymi lub kładzionymi kluseczkami.