Bardzo sycące i aromatyczne danie.

składniki:
- pół kg mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- bułka czerstwa namoczona w mleku
- sól, pieprz
- jajko
- opakowanie mieszanki warzywnej
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- mąka
- oliwa
- 2 łyżki masła
- cebula
- łyżka śmietany
- koperek
przyrządzanie:
- Do mięsa dodaj jajko, odciśnięta bułkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw i dokładnie wymieszaj.
- Formuj niewielkie pulpety, obtocz je w mące i obsmaż na oliwie na złoty kolor.
- Zrumień na maśle drobno posiekaną cebulę.
- Podlej bulionem, wsyp mieszankę warzywną i duś 10 minut.
- Włóż pulpety i gotuj jeszcze chwilę.
- Sos zabiel wodą z mąką i ze śmietaną. Zagotuj.
- Dopraw i posyp koperkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














