Bardzo sycące i aromatyczne danie.

składniki:
- pół kg mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- bułka czerstwa namoczona w mleku
- sól, pieprz
- jajko
- opakowanie mieszanki warzywnej
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- mąka
- oliwa
- 2 łyżki masła
- cebula
- łyżka śmietany
- koperek
przyrządzanie:
- Do mięsa dodaj jajko, odciśnięta bułkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw i dokładnie wymieszaj.
- Formuj niewielkie pulpety, obtocz je w mące i obsmaż na oliwie na złoty kolor.
- Zrumień na maśle drobno posiekaną cebulę.
- Podlej bulionem, wsyp mieszankę warzywną i duś 10 minut.
- Włóż pulpety i gotuj jeszcze chwilę.
- Sos zabiel wodą z mąką i ze śmietaną. Zagotuj.
- Dopraw i posyp koperkiem.