Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

SERnikowe Love!  Przepis na sernik idealny!

SERnikowe Love! Przepis na sernik idealny!

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Wypoczynek na gotowo

Wypoczynek na gotowo

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Pyszne ciasta na lato ze śliwkami

Mamy do wyboru kilka rodzajów śliwek. Wszystkie są pyszne i idealnie nadają się do ciast. Należy korzystać z ich obecności, ponieważ sezon na śliwki szybko się kończy i możemy nie zdążyć użyć ich we wszystkich przepisach.

  1. Śliwki pod kruszonką

Do tego cista potrzebne nam będzie kruszonka i śliwki. Do kruszonki potrzebujemy mąki i masła. Oba składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania jednolitej, wolnej masy. Zawijamy ją w folię i odstawiamy do lodówki na piętnaście minut, do stwardnienia. W tym czasie przygotowujemy śliwki. Przecinamy je na pół i wyjmujemy pestki. Do ganka dodajemy masło i wrzucamy śliwki. Dodajemy dwie łyżeczki miodu i cynamonu. Dusimy śliwki przez pięć minut. Przesypujemy je do formy na cisto. Ścieramy ciasto na śliwki i wszystko kierujemy do piekarnika na 20 minut.

  1. Placek drożdżowy

Potrzebujemy masy na ciasto drożdżowe. Do niego dodajemy śliwki pokrojone na pół, bez pestek. Na wierzchu ciasta kładziemy resztę owoców. Wkładamy ciasto do piekarnika na dwadzieścia minut.