Quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i masy jajecznej oraz ulubionych dodatków. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorraine, czyli placek z boczkiem i serem.
składniki:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 150 g masła, zimnego
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
- 250 g chudego boczku wędzonego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 100 g sera Gruyère
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka
- szczypta soli
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















