Tradycyjne rogaliki, idealne do porannej kawy.

składniki:
- 3 szkl. mąki
- kostka masła
- 1 szkl. zmielonych orzechów laskowych
- pół szkl. cukru
- jajo
- 2 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- słoiczek konfitury
przyrządzanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw na godzinę do lodówki.
- Oziębione ciasto rozwałkuj. Stolnicę podsypuj mąką, żeby ciasto się nie przyklejało. Następnie wytnij z niego kwadraty, posmaruj je lekko konfiturą i zwiń rogaliki.
- Piecz na blaszce wyłożonej pergaminem w średnio nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do momentu zarumienienia.
- Jeszcze gorące posyp cukrem pudrem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














