Pyszny deserek, idealny do herbatki.
składniki:
Ciasto
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mąki
- 9 czubatych łyżek śmietany 18%
- 400 ml śmietany 30%
- galaretka truskawkowa
- tabliczka czekolady mlecznej
przyrządzanie:
- Składniki na ciasto posiekaj nożem i zagnieć. Włóż ciasto na godzinę do lodówki.
- Po rozwałkowaniu wycinaj z ciasta paski o szerokości około 1,5 cm i długości około 25 cm. Zawijaj je na foremki, zaczynając od węższego końca.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody.
- Ubij schłodzona śmietanę i dodaj do niej tężejącą galaretkę. Jeszcze chwilę ubijaj. Wstaw na 20 minut do lodówki.
- Bitą śmietanę przełóż do szprycy i napełniaj nią rurki. Posyp cukrem pudrem.