Ryba z warzywami w sosie słodko-pikantnym to propozycja dla osób, które uwielbiają orientalne smaki. Prosty i szybki sposób na obiad.
składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka utartego kłącza imbiru
- ok. 100 ml winnego octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- papryczka chili
- 400 g dorsza
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- 1 marchewka
- przyprawy w proszku : imbir, czosnek, papryka chili, słodka papryka, tymianek, sól, pieprz
przyrządzanie:
1. Papryczki należy przekroić na pół i wyciągnąć z nich pestki. Następnie pokroić na malutkie kosteczki.
2. Imbir zetrzeć na tarce , rozgnieść czosnek.
3. Do małego rondelka wlewamy ocet, i wsypujemy cukier. Gotujemy.
4.Wrzucamy papryczkę i przyprawy i mieszamy.
5. Rybę myjemy, kroimy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, imbirem i czosnkiem. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
6. Dodajemy warzywa pokrojone i dusimy na patelni. Wlewamy do ryby sos.
7. Możemy podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.