Lubisz chińskie smaki? Oto propozycja na obiad inspirowana wschodnią kuchnią. Ryż z wołowiną i brokułami.
składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki octu winnego
- łyżka suszonego imbiru
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- łyżka cukru
- 2 cytryny
- kilogram wołowiny
- olej
- sól, pieprz
- 250 g ryżu
- brokuł
przyrządzanie:
1. Oliwę mieszamy z sosem sojowym, octem i imbirem. Miksujemy z cebulą, czosnkiem, natką, cukrem i sokiem z cytryn – tak powstaje nam marynata.
2. Marynatą zalewamy pokrojoną wołowinę i odstawiamy na 6 godzin do lodówki.
3. Gotujemy ryż.
4. Mięso nakładamy na patelnię z oliwą. Dodajemy brokuła. Gotujemy około 10 minut.
5. Podajemy z ryżem.