Soczysta zapiekanka z ryżem, mięsem oraz serem feta. Można przyrządzić ją również w wersji wegetariańskiej lub zamiast fety wybrać inny ser.
składniki:
- 3 torebki białego ryżu
- puszka pomidorów w zalewie
- 25 dag mięsa gotowanego lub pieczonego
- 2 duże cebule
- posiekana bazylia
- oliwa do smażenia
- garść czarnych oliwek
- 10 dag sera feta
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- kostka warzywna na bulion
przyrządzanie:
- Ryż ugotować w bulionie.
- Wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i oliwkami.
- Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone mięso, ciągle mieszając smażyć jeszcze przez chwilę.
- Pomidory osączyć, rozgnieść widelcem, wymieszać z zieleniną.
- Ser pokroić w kostkę.
- Nasmarować masłem formę do zapiekanek, układać w niej warstwami ryż z oliwkami, mięso z cebulą, pomidory z zieleniną.
- Posypać kostkami fety.
- Jajka lekko ubić trzepaczką, przyprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę.
- Włożyć do gorącego piekarnika i zapiec na złoty kolor.