Soczysta zapiekanka z ryżem, mięsem oraz serem feta. Można przyrządzić ją również w wersji wegetariańskiej lub zamiast fety wybrać inny ser.

składniki:
- 3 torebki białego ryżu
- puszka pomidorów w zalewie
- 25 dag mięsa gotowanego lub pieczonego
- 2 duże cebule
- posiekana bazylia
- oliwa do smażenia
- garść czarnych oliwek
- 10 dag sera feta
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- kostka warzywna na bulion
przyrządzanie:
- Ryż ugotować w bulionie.
- Wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i oliwkami.
- Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone mięso, ciągle mieszając smażyć jeszcze przez chwilę.
- Pomidory osączyć, rozgnieść widelcem, wymieszać z zieleniną.
- Ser pokroić w kostkę.
- Nasmarować masłem formę do zapiekanek, układać w niej warstwami ryż z oliwkami, mięso z cebulą, pomidory z zieleniną.
- Posypać kostkami fety.
- Jajka lekko ubić trzepaczką, przyprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę.
- Włożyć do gorącego piekarnika i zapiec na złoty kolor.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














