Przedstawiamy proste kroki do przygotowania najlepszych na świecie sajgonek nadzianych kurczakiem i warzywami!
składniki:
- - filet z kurczaka - 300 g
- - kapusta pekińska - 5 liści
- - cebula - 1 szt.
- - por - 1 szt.
- - grzyby mun - 1 garść
- - papier ryżowy
- - olej do smażenia - 200 ml
- - sos sojowy - 1 łyżka
- - sól - 1 szczypta
- - pieprz - 1 szczypta
- - cukier - 1 łyżeczka
przyrządzanie:
- Grzyby namaczamy pół godziny wcześniej w gorącej wodzie.
- Mięso kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę i pora siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
- Wrzucamy cebulę i pora.
- Dodajemy odciśnięte i pokrojone grzybki.
- Dokładnie mieszamy i chwilę razem podsmażamy.
- Dodajemy drobniutko poszatkowaną kapustę.
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Po usmażeniu odstawiamy.
- Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną niewielką porcję oleju.
- Wrzucamy mięso.
- Skrapiamy sosem do smażenia z czosnkiem, bazylią i chilli .
- Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie.
- Doprawiamy do smaku sosem sojowym.
- Przygotowane mięso mieszamy z warzywami.
- Arkusze papieru smarujemy gorącą wodą wymieszaną z cukrem.
- Czekamy aż zmiękną.
- Nakładamy farsz.
- Zamykamy i delikatnie zwijamy jak krokiety.
- Odstawiamy na ok. 10 minut.
- Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia!