Z pewnością nie raz ją przygotowaliście samodzielnie, ale tylko zrobiona z oryginalnego przepisu oddaje prawdziwy smak greckiej sałatki. Mamy dla Was przepis wykradziony prosto z greckiej wyspy Rodos!
składniki:
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 średnie pomidory
- 2 średnie ogórki gruntowe
- 1 średnia czerwona cebula
- listki z pęczka bazylii
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 200 g sera feta
- sól morska
przyrządzanie:
-
- Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką suszonego oregano, szczyptą soli, odstawić. Sałatę opłukać i osuszyć na ręczniku. Pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską.
- Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki obrać pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż całego ogórka, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie krążki.
- Pomidory, ogórki, cebulę dodać do salaterki z sałatą, doprawić lekko solą. Dodać bazylię (kilka listków pozostawić na wierzch) i czarne oliwki, delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym serem feta oraz resztą listków bazylii, polać oliwą wymieszaną z oregano.
- Jeśli chcemy aby sałatka długo wyglądała świeżo, możemy na dno salaterki wlać oliwę z oregano i solą, na wierzch położyć składniki sałatki (nie solić) i odstawić na stół. Posypać grzankami, pozostałym oregano, przed podaniem lekko przemieszać.