Lekka sałatka, którą można jeść bez obaw o kalorie
składniki:
- sałata rzymska
- 4 pomidory
- ogórek
- żółta papryka
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Liście sałaty rzymskiej opłucz w zimnej wodzie, osusz, większe liście porwij. Pomidory umyj i pokrój w kawałki.
- Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w kostkę. Paprykę również pokrój w kostkę. Dymkę posiekaj razem ze szczypiorkiem. Bułkę pokrój na cienkie kromki, posmaruj oliwą, podpiecz.
- Zrób sos mieszając 8 łyżek oliwy, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
- Składniki sałatki delikatnie wymieszaj. Polej sosem.