Treściwa sałatka z dodatkiem boczku.
składniki:
- 50 g roszponki
- 50 g rukoli
- 30 g młodego szpinaku
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g sera brie
- 20 g łuskanych orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżeczka ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- łyżeczka cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do niego sok z cytryny, ocet balsamiczny, musztardę, cukier i zioła.
- Wymieszaj składniki, a gdy się połączą, dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj i zostaw, by składniki przeszły aromatem.
- Boczek podsmaż na suchej patelni. Se pokrój w kostkę. sałaty połącz i wymieszaj z boczkiem i serem.
- Polej sałatkę sosem i posyp orzechami.