Tradycyjna dla polskiej kuchni sałatka z drobno posiekanych składników z dodatkiem majonezu zyskuje zaskakujący smak dzięki dodatkowi gotowanych pieczarek.
czas: 30 minut
liczba porcji: 5
składniki:
1/2 kilo małych pieczarek
1 nieduży por
puszka groszku
4 jajka
2 łyżki majonez
1łyżka jogurtu naturalnego
natka pietruszki
tymianek, sól, pieprz
przyrządzanie:
Pieczarki gotować krótko (3-4 minuty) w osolonej wodzie. Osączyć na sitku. Jaja ugotować na twardo. Pora pokroić w drobną kostkę, dodać odsączony groszek. Jajka posiekać, pieczarki pokroić w ćwiartki. Całość wymieszać z majonezem, jogurtem naturalnym i posiekaną natką pietruszki, a następnie doprawić do smaku.
uwagi:
W przypadku większych pieczarek należy je pokroić drobniej niż w ćwiartki. Sałatka nadaje się raczej jako samodzielne danie, przystawka, nie zaś jako dodatek do dań głównych.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













