Sałatka na ciepło z kuskusem i warzywami to świetna propozycja zarówno na lunch, obiad, jak i kolację. Jest pożywna, daje uczucie sytości na dłużej i nie jest kaloryczna!
składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1/4 suszonych pomidorów
- 1 i 1/4 szklanki gorącego bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku z
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 1 marchewka starta na drobnych oczkach
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 cebuli
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szpinak
przyrządzanie:
- Kuskus wymieszać z suszonymi pomidorami w misce i zalać gorącym bulionem warzywnym. Przykryć naczynie i odstawić na 5 minut.
- Przygotować sos: olej, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, przyprawy i sól – wymieszać.
- Kuskus rozdrobnić widelcem,wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną papryką, posiekaną cebulką, osączoną z zalewy ciecierzycą oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
- Polać całość sosem i wymieszać razem, aż wszystko będzie dobrze połączone.
- Na wierzch ułożyć umyte liście szpinaku.