Niezwykle modna w tym sezonie i bardzo fit: sałatka z pieczonym burakiem! Zdrowie na talerzu, idealna dla dbających o smukłą sylwetkę i odliczających dni do lata!
składniki:
- 4 średnie buraki
- 1/3 kostki fety
- garść sałaty
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki kaparów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- zioła prowansalskie
- gałązka rozmarynu
- 2-3 plastry cytryny
przyrządzanie:
Buraki obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plastry i umieszczamy na blasze do pieczenia (lub w żaroodpornym naczyniu). Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, całość polewamy oliwą z oliwek. Na wierzch kładziemy plastry cytryny i gałązkę rozmarynu, który nada buraczkom przyjemnego, śródziemnomorskiego aromatu. Pieczemy przez ok 30 min (w zależności od piekarnika, buraczki powinny być miękkie) w temperaturze 200°C.
Na talerz wykładamy mix sałat, kapary i upieczone buraki. Całość posypujemy pokruszoną fetą, słonecznikiem i sosem, który powstał z połączenia oliwy z oliwek, wyciśniętego soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę, pieprzu i soli.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy