Ciekawe połączenie selera naciowego i jabłka. Zdrowa i bardzo dietetyczna propozycja. Sałatka idealna!
składniki:
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 jabłko
- 1 garść orzecha włoskiego
- kilka gałązek natki pietruszki
Sos do sałatki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu balsamicznego z białego wina (bądź soku z cytryny)
- 1 łyżeczka majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
przyrządzanie:
Umyte i osuszone łodygi selera kroimy na malutkie kawałeczki w poprzek, a następnie umyte i obrane jabłko również kroimy na malutkie paseczki, tak aby komponowały się z selerem, do tego dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i jedną łyżeczkę uprażonego wcześniej orzecha. Sos do sałatki należy w osobnej miseczce dokładnie wymieszać, a wiec jogurt naturalny, majonez, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Z wierzchu posypujemy orzechami.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem