Zaskakujące połączenie mandarynek i boczku
składniki:
- 100 g szpinaku listki
- awokado
- 2 mandarynki
- 4 łyżki orzeszków pinii
- 10 czarnych oliwek
- 100 g chudego podwędzonego boczku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
przyrządzanie:
- Ocet balsamiczny wymieszaj z miodem na gładki sos. Awokado obierz, pokrój w plasterki skro sokiem z cytryny. Mandarynki podziel na cząstki. Orzeszki pinii zrumień na suchej patelni.
- Rozgrzej oliwę i obsmaż na niej boczek na rumiano. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu wlej sos balsamiczny i dokładnie wymieszaj.
- Szpinak umyj, osusz, oderwij twarde łodyżki i ułóż na talerzach. Na liściach ułóż mandarynki, oliwki, awokado i boczek. Posyp orzeszkami i polej sosem.