Sernik najlepiej smakuje podany z kawą, w miłym towarzystwie.
Składniki:
- 10 dag cukru
- 1 szklanka mąki
- 0,5 kostki margaryny
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- 1 kg twarogu
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki oleju
- półtorej paczki białego budyniu
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 1/2 litra mleka
Przygotowanie:
Mieszamy 10 dag cukru, 1 szklankę mąki, pół kostki margaryny, 1 całe jajko oraz szczyptę soli. Całość należy zagnieść i ułożyć na blachę. Olej rozetrzeć z cukrem, następnie dodać twaróg. 2 całe jajka + 4 żółtka + cukier waniliowy rozetrzeć na puch (można dodać bakalie). Mleko rozmieszać z bydyniem, dodać do rozbitej masy twarogowej, całość rozmieszać. Wylać na ciasto i piec ok. 1 godziny i 20 minut przed upieczeniem rozłożyć białka i dalej piec (białko ubić z 4 łyżkami cukru).