Kochamy serniki! Ten z dyniową nutą i czekoladowym spodem z pewnością też podbije Wasze serca. Idealny na mroźne wieczory, do kubka gorącej czekolady. Zda egzamin również na świątecznym stole.
składniki:
Masa serowa:
- 1 i 1/2 szklanki musu z dyni
- 1 kg zmielonego sera
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier wanilinowy
Czekoladowy spód:
- 75 g masła
- 75 g ciemnej czekolady
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 60 g mąki pszennej
przyrządzanie:
Jak zrobić mus z dyni?
- Obrać dynię, pokroić w większą kostkę, ułożyć na blaszce i piec w 200 stopniach przez około godzinę.
- Ostudzić i zmiksować.
Jak zrobić masę serową?
- W dużej misce zmiksować ser z musem z dyni, mąką, cynamonem, wanilią.
- Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka za każdym razem miksować do połączenia się składników na małych obrotach miksera.
- Wlać mleko skondensowane oraz śmietankę kremową i zmiksować na gładką masę.
Jak zrobić czekoladowy spód?
- Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka z grubym dnem, mieszając roztopić.
- Dodać cukier i jajka, zmiksować. Zmiksować z mąką.
- Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10 minut.
- Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 1,5 h minut w 150 stopniach.