Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Sernik dyniowy – idealny na święta!

Kochamy serniki! Ten z dyniową nutą i czekoladowym spodem z pewnością też podbije Wasze serca. Idealny na mroźne wieczory, do kubka gorącej czekolady. Zda egzamin również na świątecznym stole.

Pumpkin cheesecake with caramel icing on brown background

składniki:

Masa serowa:
  • 1 i 1/2 szklanki musu z dyni
  • 1 kg zmielonego sera
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier wanilinowy
Czekoladowy spód:
  • 75 g masła
  • 75 g ciemnej czekolady
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 60 g mąki pszennej

przyrządzanie:

Jak zrobić mus z dyni?

  • Obrać dynię, pokroić w większą kostkę, ułożyć na blaszce i piec w 200 stopniach przez około godzinę.
  • Ostudzić i zmiksować.

Jak zrobić masę serową?

  • W dużej misce zmiksować ser z musem z dyni, mąką, cynamonem, wanilią.
  • Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka za każdym razem miksować do połączenia się składników na małych obrotach miksera.
  • Wlać mleko skondensowane oraz śmietankę kremową i zmiksować na gładką masę.

Jak zrobić czekoladowy spód?

  • Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka z grubym dnem, mieszając roztopić.
  • Dodać cukier i jajka, zmiksować. Zmiksować z mąką.
  • Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10 minut.
  • Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 1,5 h minut w 150 stopniach.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe