Sernik jaglany o smaku snikersowym. Pyszotka, którą pokochacie od pierwszego kęsa.
składniki:
Spód ciasta
- 1 szklanka namoczonych wcześniej przez noc daktyli
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki wanilii
Nugat
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 szklanki mleka
- 200 g pasty kokosowej
- 3 łyżki cukru brązowego
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Karmel
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych
- 250 ml mleczka kokosowego
- 4-5 łyżek brązowego cukru
przyrządzanie:
Jak zrobić spód do tego ciacha? – Zblenduj dokładnie miękkie daktyle i wiórki kokosowe. Dodaj do tego wanilię i kakao. Mieszaj. Teraz uformuj kulę i wyłóż nią spód foremki.
Nugatowy krem robimy tak– Ugotuj mleko, kaszę opłucz i wrzuć do gotującego mleka, dodając łyżeczkę oleju kokosowego. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Kasza powinna wchłonąć całe mleko, a następnie ostygnąć.
Dodaj do niej rozpuszczoną w kąpieli wodnej pastę kokosową i pozostałe składniki, a następnie zmiksuj. Masę wylej na spód ciacha i czym prędzej włóż do lodówki.
Karmel robimy tak- Podgrzej mleczko kokosowe z cukrem. Kiedy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj aż masa zgęstnieje (im tłustsze mleko, tym szybciej zgęstnieje, ale to może potrwać dość długo). Wyjmij ciasto z lodówki, posmaruj je masłem orzechowym, wysyp na górę orzeszki i całość polej masą kajmakową. Wstaw z powrotem do lodówki i poczekaj aż kajmak zastygnie.