Sernik chałwowy, wersja wegańska. Pyszny, prosty, zaskakuje smakiem!
składniki:
- 500 g pestek słonecznika
- 400 g chałwy naturalnej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 litr mleka
- 3 opakowania budyniu
- 2/3 szklanki sezamu
przyrządzanie:
Spód sernika
- Spód blaszki do sernika wysypuję nasionami sezamu.
2. Do kielicha blendera wlewam 1 litr mleka roślinnego dodaję pestki słonecznika i miksuję na najwyższych obrotach kilka minut. Z czasem masa będzie gęstnieć. Masę przekładam do miski i dodaję rozdrobniona chałwę. Miksuję drugi raz. Dodaję budynie w proszku. Mieszam dokładnie trzepaczką. Odstawiam na 40 minut do napęcznienia. Masę wylewam na spód z sezamu, wyrównuję, posypuję sezamem i piekę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzę.