Pora na kolejne świąteczne ciasto! Tym razem puszysty sernik wiedeński posypany cukrem pudrem.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: http://palcelizac.pl/swiateczne-pomysly-na-prezent-dla-fanow-gotowania/
składniki:
- kilogram twarogu (tłustego, zmielonego)
- 10 jaj
- 250 g masła
- 300 g cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- starta skórka z całej pomarańczy
przyrządzanie:
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, aż będzie puszyste.
- Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier.
- Dodawać ser, mąkę i skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać.
- Białka ubić na sztywno, bardzo delikatnie dodać do masy serowej.
- Formę o średnicy 26 cm posmarować masłem. Dodać masę.
- Do piekarnika włożyć foremkę z gorącą wodą (położyć na dno piekarnika).
- Włożyć formę z masą i piec w 180 stopniach przez godzinę.
- Po godzinie stopniowo otwierać piekarnik, aby temperatura gwałtownie nie zmieniła się.
- Po całkowitym ostudzeniu sernika, posypać go cukrem pudrem.