Świetna odsłona klasycznych skrzydełek - z dodatkiem sosu barbecue! Pikantne, aromatyczne, apetyczne. Idealne na grilla, a także na te z piekarnika. Wypróbujecie?
składniki:
- 1 i 1/2 kg skrzydełek kurczaka
- 1/3 szklanki keczupu
- 1/5 szklanki sosu sojowego
- 6 łyżek octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pieprz
przyrządzanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz skrzydełek) i bardzo dokładnie mieszamy. Skrzydełka dokładnie myjemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, układamy w naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszce posmarowanej cienką warstwą oleju układamy w jednej warstwie skrzydełka wyjęte z marynaty. Pieczemy około 1 godziny, w połowie pieczenia odwracając skrzydełka. Pozostałą marynatę przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Upieczone skrzydełka przekładamy na talerz i polewamy sosem.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy