Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Śliwkowe niebo w gębie

Śliwkowe niebo w gębie

Sezon na śliwki jeszcze nie do końca rozpoczęty, ale warto po woli przygotować się na powitanie węgierek. A warto się do nich przekonać, bowiem posiadają one bardzo dużo witamin (witaminy A, C, E, B6, K), polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez,  błonnik. Działają więc dobrze na urodę, zdrowie oraz trawienie. Zapraszamy zatem do wspólnych wypieków. Poniżej zaprezentujemy ciasto ze śliwkami i bezą:

czas: 60 min

składniki:

  • 200 g przepołowionych śliwek
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g cukru trzcinowego lub białego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża cytryna
  • 200 g masła
  • kilka łyżek mleka

przyrządzanie:

Do wyrobu ciasta będzie nam potrzebne masło, żółtka i cukier, które wspólnie ucieramy. Gdy masa przybierze jednolitą strukturę, dodajemy do niej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Masa musi być dość gęsta, ale też nie może mieć konsystencji stałej. Tak przyrządzone ciasto wlewamy do torownicy  o średnicy ok. 30 cm lub sporej prostokątnej blachy. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni i podpiekamy ciasto przez ok 20 min, tak żeby się zarumieniło.

W między czasie przygotowujemy bezę: ubijamy białka, a następnie dodajemy stopniowo cukru pudru oraz soku z cytryny.

Gdy ciasto się upiecze, wykładamy je śliwkami. Całość zalewamy ubitymi białkami.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min, uważając, by beza się nie przypaliła.

Smacznego!