Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Słodkie jabłka na patyku

Słodki zdrowy przysmak, czyli jabłka maczane w karmelu. Łatwy do zrobienia, a na dodatek czasu też zajmuje niewiele. Szybkie PalceLizać!

sweet-438774_1280

składniki:

  • 8-10 małych jabłek
  • tyle samo patyczków (mogą być te do lodów)
  • 100 g masła
  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,25 szklanki golden syrup'u może być też syrop klonowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jeśli chcemy możemy skorzystać dodatkowo z różnych posypek: czekolada, orzechy, cukiereczki, wiórki kokosowe.

przyrządzanie:

  • Jabłka myjemy, osuszamy i wycinamy ogonki.
  • W miejscu ogonków wbijamy patyki.
  • Do rondelka wlewamy skondensowane mleko, golden syrup, masło i cukier.
  • Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut (jeśli zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień).
  • Gdy karmel jest gotowy zdejmujemy go z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy.
  • Jabłka zanurzamy w lekko przestudzonym karmelu, po czym odstawiamy na papier do pieczenia lub obtaczamy w posypce i dopiero wtedy odkładamy na papier.
  • Osoby lubiące słodkości, mogą pokusić się o kolejną warstwę (np. z rozpuszczonej czekolady z masłem), należy jednak najpierw włożyć jabłko w karmelu do lodówki, aby pierwsza warstwa dobrze zastygła.

 

Sprawdź też przepisy na inne słodkości! (zobacz tutaj)