Nowojorska sałatka Waldorf została wymyślona pod koniec XIX wieku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, który był kierownikiem Sali Hotelu Waldorf. Przepis na sałatkę z jabłek i selera zamieścił później w swojej książce kucharskiej. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki.
Nasza propozycja została urozmaicona również rodzynkami bursztynowymi.
składniki:
- 2 jabłka
-
1 mały seler (do 150 g)
-
50 g rodzynek bursztynowych Bakalland
-
2 garści rukoli
-
1 cebula dymka
-
100 g orzechów włoskich Bakalland
-
Pieprz, sól
Sos:
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
-
3 łyżki majonezu
przyrządzanie:
Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoc mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiał. Seler na kilka sekund zanurzamy we wrzącej wodzie. Po wyjęciu kroimy go w słupki. Następnie myjemy dymkę i drobno siekamy. Wkładamy do szklanki rukolę, seler, jabłka i dymkę. Mieszamy wszystkie składniki. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos: jogurt naturalny dodajemy do majonezu, polewamy sałatkę i mieszamy. Posypujemy rodzynkami i orzechami włoskimi.