Teraz jabłka są najtańsze i najbardziej soczyste. To dobry moment, by zapełnić słoiki - aromatycznymi kawałkami tych owoców. Potem, w zimowe wieczory - taki wek będzie jak znalazł. Smażone jabłka według naszego przepisu są idealne do szarlotki!
składniki:
3 słoiki po 350 ml
- 3 kg jabłek
- 75 g cukru lub ksylitolu (można całkowicie z niego zrezygnować lub dać więcej cukru jeśli jabłka wydają się za słodkie)
- sok z ½ cytryny
- ewentualnie cynamon i imbir
- woda
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















